Podstawą kulinariów są smaki. Jakie smaki nam towarzyszą? W szczególe kwaśny, słony, słodki i gorzki. Z pewnością gwarantem należytego smaku jest ochota na niego. W pewnych momentach jesteśmy znacznie bardziej skłonni zjadać słodkie dania, innym wraz wolimy kwaśne. Podobno wszystko uzależnione jest od organizmu ludzkiego. Z pewnością każdy z nas ma inne smaki względem przygotowywanych przez siebie dań. Wolno użytkować dobre przepisy kulinarne takie jak dania zawarte w światowej rangi lekturach kulinarnych polecanych przez perfekcyjnych kucharzy. Jak najbardziej wolno również uwzględnić jedynie swoje doświadczenia kulinarne, bądź smaki zapamiętane z dzieciństwa. One również mogą odgrywać ważną rolę w kulinarnym hobby. Smaki niejednokrotnie się zmieniają. Szczególności kobiety w ciąży mają rozmaite fanaberie względem smaków. Mieszają słodkie z kwaśnym, zjadając kapustę ukiszoną i czekoladę czy inne kompilacje smakowe. Tak wolno również łączyć swoje smaki.

http://akademiasmaku.pl/redakcja/tomasz-lach,2

Naturalnie czasem nie mamy ochoty na dziwaczne połączenia, w następstwie tego uwzględniamy wyłącznie jeden rodzaj smaku potrawy. Często zastanawiamy się nad przygotowaniem posiłków. Twierdzimy, że najistotniejszą kwestią jest ochota oraz wykorzystanie składników, które powinny być właściwie najlepszej, jakości. Wbrew pozorom to właśnie sam fakt przygotowania takich potraw koncentruje się na wpływ na walory smakowe oraz aromatyczne. To dosadne. Jeżeli przypalimy ciasto, nie będzie ono tak smakowało, jak to, kiedy je przypilnujemy. Jak najbardziej wykorzystanie produktów pod względem, jakości, jak najlepszych będzie niezmiernie istotne.