Dobra kuchnia włoska
Pragniesz smacznie zjeść? Spośród licznych możliwości, które oferuje kuchnia europejska na szczególną uwagę zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to kalejdoskop smaków, połączeń oraz spora dawka zdrowia.

Tradycyjne włoskie przyprawy

Polakom włoska restauracja, kojarzy się przede wszystkim z makaronem i pizzą oraz ewentualnie z winem. Podczas gdy włoska kuchnia to też takie smakołyki jak słodkie desery czy świeże warzywa.

Podstawowe włoskie potrawy

Makarony to baza włoskiej kuchni. Włosi gotują pasty w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie trudno wymyśleć składniki których nie można dołączyć do tej potrawy. czytaj Owoce morza, dodatki mięsne i przeróżne warzywa, powodują, że pasty nie mogą się znudzić.

Kolejną typową potrawą jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech tylko z Grecji. Znana jest jednakże jako włoska potrawa. Prawidłowo przyrządzona włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz niezbyt duża ilość dodatków. Najprostsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i serem. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.

Włoskie dania to znacznie więcej niż jedynie pizza i pasta. To też lasagne, focaccia, ravioli oraz liczne desery – np. tiramisu czy panettone. Będąc w restauracji włoskiej nie warto zapominać o winie czy o dojrzałych serach- ricotty, mascarpone oraz grana padano.
Zobacz film