jak często można pic kawę

Kawa – skąd jest i kiedy zaczęto ją popijać?
Historia kawy rozpoczyna się bodaj w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali oraz użytkowali owoce kawowca. Jednak wtenczas nie jedzono jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy dziś, inaczej pijąc oraz delektując się jej aromatem. Tamtejsi obywatele dusili owoce kawowca i wzburzali je z solą oraz masłem, a samych plonów nie pielęgnowano celowo w praktycznych celach, tylko zbierano z jej naturalnego miejsca powstawania. Dużo stuleci później, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu została wypracowana pierwsza metoda umożliwiająca przygotowanie nasion w taki sposób, aby wolno było uzyskać z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie rozpoczęła rozprzestrzeniać się w świecie, a w następstwie tego jej ziarna wędrowały powoli rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, następnie dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się wobec tego coraz to bardziej należytym trunkiem, zyskując coraz to bardziej na popularności i przechodząc rozmaite modyfikacje, aby uzyskać przeróżne postacie i smaki, jakie znamy dziś. Współcześnie większość spożywanych artykułów jest dla nas nadzwyczaj łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie potrzebuje kolosalnego trudu. kawa instant czyli rozpuszczalna Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to niesłychanie śladowe przypadki. Wobec tego też tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje nadzwyczajnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a także stosownego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film

Comments are closed.